Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü Resmi Web Sitesine    HOŞGELDİNİZ...

Makale Detay Sayfası

Kategori içindeki bir makalenin detayını okumaktasınız. Açıklayıcı bir ortak bilgi yazılabilir...

OBEZİTE VE TİP 2 DİYABET

01
Eylül
2014
OBEZİTE VE TİP 2 DİYABET

1- Obezite, tip 2 diyabet oluşumunda en önemli çevresel etkenlerden biridir. Tip 2 diyabetiklerin % 90’ı obezdir.

2- Diyabet risk faktörlerinden; yanlış beslenme, hareketsizlik,obezite, obezitenin süresi, yağ dağılımı, insülin direnci, değiştirilebilir faktörlerdir.

3- Obezitenin saptanmasında en çok kullanılan ve bilinen yöntem Beden Kitle İndeksi (BKİ)’dir. BKİ= Vücut ağırlığı(kg) / Boy (m²) şeklinde hesaplanır.

4- İleri derecede obez kişilerde diyabet gelişme riski 10 kat fazladır.

5- Obezite süresi uzadıkça Tip 2 diyabet gelişme riski artmaktadır.

6- Tip 2 diyabetin karın bölgesindeki yağlanmayla ilişkili olduğu bilinmektedir. Karın bölgesi yağlanması olanlarda tip 2 diyabet gelişme riski, alt beden obezitesi olanlara göre daha yüksektir.

7- Hareketsiz yaşam, fiziksel aktivite eksikliği, tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktördür.

8- Diyabetin oluşumunda etkisi olduğu bilinen besin ögelerinin başında yağlar gelir.Doymuş yağ alımının yüksek olması insülin direnci gelişimine neden olabilmektedir.

9- Posa tüketiminin yetersiz olması da tip 2 diyabet için risk oluşturabilmektedir

10- Tam taneli tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyvelerden aldığımız diyet posası;

     • Kan şekerini yavaş yükseltir,

     • İnsülin ihtiyacını azaltır,

     • Tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.

 
11- Yapılan çalışmalar sarı-yeşil sebze tüketiminin obez kadınlarda tip 2 diyabetin önlenmesinde koruyucu olabileceğini göstermektedir.

12- Kilo kaybının sağlanmasında temel yaklaşım sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırıldığı yaşam tarzı değişikliğidir.

MAKALEYE YORUM YAZ

İsminiz
E-posta adresiniz
Yorumunuz
Doğrulama kodu ?